Així són les produccions catalanes que es veuran a La Mostra de CineBaix

hayati06
19/09/2018

Alba Sotorra, guanyadora del Gaudí, o Marc Almodóvar, ja vell conegut de CineBaix, són alguns dels noms catalans que tindrem a la 12a edició del Festival Internacional de Cinema del Baix Llobregat. 

L'objectiu principal de La Mostra de CineBaix és obrir una finestra a l'exterior, a totes aquelles cultures i conflictes que mirem des de la comoditat i la distància. De vegades, malauradament, des de la ignorància o la indiferència. Per això necessitem més que mai posar el focus en allò que passa més enllà de les nostres fronteres, i alguns cineastes catalans estan fent una feina admirable en aquest camp. Amb ells composem en aquesta 12a edició del festival gran part de l'àrea documental, amb visions que van des de les dones del Kurdistan fins al trauma col·lectiu a Tunísia, passant per la sempre present i tràgica crisi dels refugiats sirians. De moment, podem confirmar quatre produccions nascudes a la nostra terra, i que viatgen al món àrab per portar-nos imatges colpidores i molta, moltíssima, reflexió. 

Alba Sotorra, que va guanyar al 2016 el premi Gaudí a Millor Documental amb Game Over, torna amb força amb una crònica de la lluita de les dones kurdes al nord de Síria, i de la revolució feminista al Kurdistan. Commander Arian és una mostra més de com aquesta documentalista original de Reus s'implica a la seva matèria d'estudi i observa amb ulls rebels les realitats dels països àrabs. El feminisme com moviment universal, necessari i transformador es posiciona a la primera línia del seu nou treball. "És important entendre que la lluita d'una dona a qualsevol lloc del món és la lluita de totes les dones", declarava Sotorra a una entrevista al festival Hot Docs. "És igual en quin país sigui i de quin tipus sigui la lluita, perquè, al final, totes lluitem per la igualtat", continuava. La seva serà una de les aportacions més combatives de La Mostra.

En aquesta nova edició també tornarem a rebre a un conegut de la programació santfeliuenca, Marc Almodóvar, que un any després de presentar Khamsa al passat festival ens porta Tunisia: Justice in transition. Amb el periodista freelance Ricard González com a co-director, aquest film situa el focus a Tunísia i les irregularitats que emanen de la Instància de la Veritat i la Dignitat (IVD) creada al 2014 per investigar els abusos comesos pel govern durant els anys més cruents del país africà. Aquells anys de la dictadura de Zine El Abidine Ben Alí van deixar ferides col·lectives que encara no han pogut tancar-se, i hi ha dubtes que aquesta comissió estigui actuant amb independència i voluntat de justícia. Sobre aquesta situació reflexiona el documental d'Almodóvar i González, que podrem veure a la programació de novembre a CineBaix. 

Entre les produccions catalanes d'aquest any trobarem dues parelles més que lluiten per donar visibilitat als conflictes del món àrab. Una d'elles és el documental El sol del nord, dirigit per Paula R. Ainsa i Adrià Olivares, que centra el seu retrat a Bakur, la regió nord del Kurdistan, al sud-est de Turquia, que es troba immersa en la seva pròpia lluita per una vida digna. Sens dubte, un lloc apassionant per posar la mirada, i més si es tracta de la d'aquests documentalistes catalans, disposats a mostrar-nos com és la vida en un país que ha aconseguit autogestionar-se.

L'altra parella, i l'última de les produccions catalanes confirmades per a aquesta nova edició de La Mostra, és la formada per Sofi Escudé i Liliana Torres, que presenten Hayati (Mi vida) a Sant Feliu després de participar en les anteriors edicions del Festival de Màlaga i el DOCS Barcelona. El film es centra en un fet que tots recordarem: al 2015, mentre un bon grup de refugiats siris fugien a través de la frontera d'Hongria, una reportera li posava la traveta a un d'ells i el feia caure. El moment va queda immortalitzat en un vídeo que es va fer viral, convertint la tragèdia en una qüestió de vergonya mundial. Escudé i Torres recullen el testimoni d'aquell home, Ossamah, que, curiosament, ha acabat a Madrid. La seva família, però, continua estancada a Turquia. Aquest és un documental per empatitzar amb la seva supervivència. 

Aquestes quatre pel·lícules made in Catalunya formaran part de la 12a edició del Festival de Cinema Internacional del Baix Llobregat, que es celebrarà entre el 8 i 18 de novembre a les instal·lacions de CineBaix.

La programació completa es donarà a conèixer la primera setmana d'octubre, així que estigues atent al nostre web i xarxes socials!