Alba Sotorra: "Al nord de Síria s'està fent la primera revolució feminista de la seva història"

alba_sotorra_commander_arian
10/11/2018

Parlem amb la cineasta catalana, que avui dissabte presentarà 'Commander Arian' a La Mostra de CineBaix.

Alba Sotorra és una de les documentalistes amb més feresa del nostre cinema. La seva trajectòria no deixa espai per la covardia. El 2008 va viatjar des de Barcelona fins a Pakistan fent autoestop perquè volia retratar la vida de cinc dones al documental Miradas desveladas, on destacava la capacitat de les seves protagonistes per sortir-se de la norma i desafiar el concepte de feminitat del món islàmic. Aquesta valentia i voluntat de visibilitzar lluites alienes, però transcendentals, la va acabar portant fins a la gala dels Gaudí, on es va emportar el premi a Millor Documental per Game Over, un film sobre un soldat que regressa de la guerra per ajudar a la seva família a afrontar la crisi econòmica. 

Ara, aquesta cineasta nascuda en Reus torna al context àrab en clau femenina amb Commander Arian, un documental sobre les Unitats de Protecció de Dones (YPJ) de la resistència kurda a Síria, liderades per una comandant disposada a enfrontar-se a qualsevol cosa per aconseguir la alliberació del seu poble.

Parlem amb Sotorra d'aquesta pel·lícula, de la tasca de documentalista i la necessitat dels missatges inspiradors en temps d'incerteses. 

Canvia la vida guanyar un premi Gaudí o l'endemà has de continuar lluitant?

Fer documentals és una lluita constant, però és una lluita agraïda. Reconeixements com el Premi Gaudí et donen aquella energia que necessites per sentir que allò perquè t’estàs esforçant tant arriba a la gent. 

Per què vas escollir fer documentals? Què t'aporta com a gènere la no ficció?

La realitat em fascina. Fer documentals va néixer d’una necessitat d’entendre el món, i de viure el que hi passa en primera persona. Ara, a més, s’ha convertit en la meva eina per a parlar de temes que considero són importants.

Com, per exemple, el tema de Commander Arian. Com comença tot?

Va sorgir d’un compromís: com a dona, com a cineasta i com a feminista, vaig sentir que era el meu deure documentar la lluita de les dones de les YPJ, les Unitats de Defensa de les dones. L’Arian és una dona que està disposada a fer un gran sacrifici per a canviar la realitat patriarcal que l'envolta.

És una pel·lícula inspiradora, especialment en un moment en el qual el feminisme i la lluita per la igualtat està tan present. Què podem aprendre de la protagonista des de la nostra realitat?

La seva lluita és contra el Daesh però va molt més enllà: l’Arian, juntament amb cents de milers de dones de Rojava, està liderant una transformació radical que està empoderant a les dones en l'àrea militar, però també a nivell polític i social. En l'àmbit polític han instaurat el Confederalisme Democràtic, que parteix d’una paritat política total a través de la co-presidència, que consisteix a duplicar tots els càrrecs polítics de manera que hi ha un home i una dona en cada càrrec que han de prendre decisions plegats. A Rojava, al nord de Síria, les dones estan liderant la primera revolució feminista de la història. I no ho estan fent soles: els homes les estan seguint perquè també creuen que l’alliberament de les dones esdevindrà l’alliberament de tota la societat. Els fonaments ideològics d’aquesta revolució s’han desenvolupat al llarg d'anys de pràctica revolucionària i investigació per part d’Abdula Ocalan, el filòsof Kurd empresonat a Turquia des de fa 20 anys, i a través de la lluita i la resistència de milions de dones i homes kurds en totes les regions del Kurdistan.

No et perdis el cinefòrum amb Alba Sotorra avui a les 19.15h a CineBaix!