El jovent pren les pantalles i altres històries fílmiques del nord d’Àfrica i el Pròxim Orient

01/11/2021

Ignasi Franch repassa en un article del suplement especial de 'La Directa' la programació del Festival de Cinema de la Mediterrània i del Llevant de La Mostra de CineBaix. 

La Directa edita un suplement digital especial dedicat al Festival de Cinema de la Mediterrània i del Llevant de La Mostra de CineBaix. Durant els propers dies compartirem aquí els diferents articles publicats en aquest mitjà dedicats al festival. Avui comencem pel d'obertura, on Ignasi Franch fa un repàs general a la programació d'aquesta edició.

A continuació podeu llegir l'inici de l'article i aquí el podeu llegir sencer

El jovent pren les pantalles i altres històries fílmiques del nord d’Àfrica i el Pròxim Orient

Com cada any, la sala CineBaix (Sant Feliu del Llobregat) obre una finestra excepcional als audiovisuals provinents del nord d’Àfrica i del Pròxim Orient: el Festival de Cinema de la Mediterrània i el Llevant. Enguany, projectarà quinze llargmetratges i sis curtmetratges provinents de dotze països diferents durant la primera quinzena de novembre. Egipte, Palestina i Turquia són les úniques cinematografies que compten amb dos llargmetratges entre la programació, que també inclourà produccions de l’Estat Espanyol, l’Iran, el Kurdistan, el Regne Unit i Tunísia.

Dues de les pel·lícules del festival destaquen per posar en primer terme el present i el passat del jovent dels països àrabs. Souad és un film egipci amb aires de retrat d’una generació que creix en un nou context de relacions interpersonals molt marcat per l’ús de les xarxes socials. La realitzadora Ayten Amin ofereix un tríptic amb les històries creuades o encavalcades de Souad, una jove frustrada i una mica capritxosa en la seva cerca d’una felicitat esquiva, la seva germana petita i el seu flirt virtual Ahmed. Amin proposa una mirada ambivalent a l’ús de les comunicacions virtuals. Les representa com un mitjà per assolir uns certs espais de llibertat, per assajar algunes escapatòries petites i imperfectes dins d’una societat molt rígida en la concepció de les relacions interpersonals. Alhora, sembla advertir que potencien les possibles dinàmiques d’egocentrismes i sentiments de desarrelament que poden sentir uns joves immersos en els seus processos personals d’autodescobriment.

Continueu llegint l'article aquí.