'Yo no soy Madame Bovary': Una Concha de Oro a CineBaix

i_am_not_madame_bovary
23/01/2018

La triomfadora del Festival de Sant Sebastià de 2016 arriba al Cicle de Cinema Asiàtic de La Mostra aquest divendres amb la proposta formal més arriscada. 

Al Festival de Toronto va trobar el suport de la crítica, amb el premi FIPRESCI, pero va a ser a Sant Sebastià on va triomfar: la xinesa Yo no soy Madame Bovary es va emportar la Concha de Oro a Millor Pel·lícula i la Concha de Plata a Millor Actriu per a Fan Bingbing a l'any 2016. Va ser una edició del festival donostiarra profundament asiàtica (Hong Sang-soo, director que també podrem veure a La Mostra, va guanyar el premi a Millor Direcció), i va posar en valor una pel·lícula que escapa de tots els esquemes convencionals del cinema. 

Dirigida per Feng Xiaogang i basada en la novel·la de Liu Zhenyun, explica la història de Li Xuelian (Bingbing), que organitza un fals divorci amb el seu marit per aconseguir una segonda residència. El problema arribarà sis mesos més tard, quan ell decideixi casar-se amb una altra dona i abandonar, ara sí de veritat, a Xuelian. Cap intent legal de la dona, ara soltera, funciona per recuperar la seva vida anterior, una situació a la que s'uneix un problema més: el seu ex-marit l'acusa ara d'haver estat impura en la seva nit de noces. La pel·lícula ens sumergeix en aquest via crucis de misèries de la protagonista, i arribarem a veure la seva vida deu anys després, moment en el que encara va buscant allò que en el seu moment li van furtar. 

El més sorprenent d'aquest film és la seva posada en escena: amb un cercle constant a la pantalla, observem totes les situaciones com si mirèssim a través d'un telescopi, com si fòssim espectadors voyeurs -que ho som- a l'espera de la següent desgràcia de la protagonista. "Xiaogang juga amb els formats –plànols circulars evocadors de certa pintura tradicional xinesa i bons aliats del fora de camp, preses en 1.0:1 per a les escenes ambientades a Pequín, ample panoràmic per al desbordament final–, propiciant elegants transicions entre ells, sempre al servei d'una història tan poderosa que transcendeix el distanciament que encoratgen les seves formes", escrivia sobre el seu format el crític d'El País, Jordi Costa., que defineix el periple de Xuelian com a una "obcecada batalla amb la burocràcia per recuperar la seva dignitat", que finalment "sosté una incisiva sàtira sobre una kafkiana realitat administrativa que és, alhora, crit feminista i, finalment, commovedor melodrama".

Yo no soy Madame Bovary es projectarà aquest divendres a les 21.30h dins del Cicle de Cinema Asiàtic de La Mostra de CineBaix. No perdis l'oportunitat de votar aquesta guardonada pel·lícula com a Premi del Públic d'aquesta edició!